Om bloggen

Filteret som billede på en evne til at suge nye former ind og gøre dem til vore egne

Det er en samtale med Niels Brynjolf, som har inspireret mig til at åbne denne blog. Jeg spurgte Niels: “Hvad er der blevet af den danske folklore?”, og han gav mig billedet, som har lagt navn til denne blog: et filter. Vi mangler et filter af lokal folkelig musiktradition, vi kan forme nye indflydelser med.

Uden et sådant filter har vi svært ved at tage nye udtryk ind, fordi vi enten afviser dem, i døren så at sige, eller mere eller mindre ukritisk overtager dem, som de er, og på den måde skaber en korrekt, men fad kopi af den ægte vare.

Med denne blog vil jeg tage handsken op og til at starte med undersøge spørgsmålet om folkloren, og om der er noget om det med det manglende filter.

Mit udgangspunkt er, at nye kulturelle former til en hver tid kan og vil opstå når der er flere mennesker sammen. At vi i de kollektiver vi befinder os i har et behov for at spejle os i noget fælles. At dette fælles nødvendigvis må være nyt og sammensat, da vi hele tiden befinder os i nye konstellationer og i en allestedsnærværende mangfoldighed af ting og mennesker og begivenheder. Og at det vi sammen skaber på den ene eller anden måde må bygge på en velovervejet blanding mellem forskellige udtryk som vi allerede kender.

Præcis hvor denne undersøgelse fører hen, kan jeg ikke for nuværende vide, men jeg vil starte med at tage disse spørgsmål op:

  • Hvad er op og ned på denne forestilling om et Danmark uden en folklore, en folkelig musiktradition, eller hvad vi nu vil kalde det?
  • Hvorfor er vi udfordrede på at integrere nye udtryksformer?
  • … og på at skabe i kollektiver?
  • Hvad er det for nogen mekanismer, der er i spil, når det lykkes for et kollektiv at etablere og videreføre en åben, mixende, velovervejet og kvalificeret udtryksform? Hvad kan der gøres for at stimulere dette, der hvor det slumrer?

Casper Hernández Cordes København, 25. september 2011

Casper Hernández Cordes er uddannet kompoonist fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 2006. Medlem af Dansk Komponistforening og Koda. Huskunstner på Ellebjerg Skole i 2011.

https://www.facebook.com/fonografit

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Hvordan skaber vi kulturelt bæredygtige fællesskaber? Og hvordan kan lyd som udtryksform drive denne udvikling? Det er spørgsmål, jeg stiller med denne blog. God læsning!

%d bloggers like this: