En huskunstners noter #02

Onsdag den 9. November 2011

I dag var der kun tid til en gruppe, og det blev tilfældigvis The Slappy Joes. Det viste sig, nok lidt mod min forventning, at K havde formået at klippe lydene ud fra fredagens field trip. Han havde brugt Audacity, og det var et fint arbejde. Vi lyttede lydene igennem, som blandt andet bestod af to interviews med nogle lokale øldrikkere, udover de lyde, gruppen havde optaget on location som skulle bruges til at akkompagnere deres historie. Jeg viste gruppen, hvordan de kunne lægge lydene ind i Anthropomorfer, og hvordan de kunne forme lydene direkte ved atr hruge deres stemme. Det var første gang de blev introduceret for denne mulighed, og de gik straks i gang med at lege med muilighederne. Her var jeg lidt splittet, fordi på den ene side var det jo godt at de kom i gang med art eksperimetere og lege med lydene. Det er jo godt at de kan give los, og arbejde uden en klar dagsorden. På den anden side kunne jeg se at de hurtigt gik over i en modus, hvor det var sjovest jo højere og vildere det kunne blive. Højt og vildt kan jo være meget godt, men særligt hvis det er kombineret med retning og fokus. For st gi det mere fokus satte jeg dem til at lave en øvelse, hvor de skulle iscenesætte historien om cyklisten, der kommer cyklende og falder. Jeg spurgte dem, hvilke lyde cyklisten kunne tænkes at lave, og K, – som hele tiden har vist sig som den mest opmærksomme og engagerede – foreslog at cyklisten hørte en sang på sin ipod mens han sang til. Øvelsen kom til at have flg. spilleregler: K lyttede til en sang på sin ipod, mens han sang til, i mikrofonen. I Anthropomorfer gik hans stemme ind og formede nogle forskellige lyde (vi prøvede kirkeklokker, fodtrin, ventilatorstøj mm,). Samtidig fulgte A Ks bevægelser fra et punkt på gulvet til et andet med en smartphone, hvorved han gradvist flyttede en lyd af noget cykelstøj fra venstre til højre kanal. D var klar med ipad til at sætte ind med lyde af en væltende cykel når K var noget til punkt to, som vi havde markeret med nogle metalbakker og andet der kunne rasle.

Jeg kan ikke sige med sikkerhed, hvad drengene fik ud af denne øvelse. Den legende, eksperimenternde tilgang var slut, men til gengæld var de meget koncentrede om at udføre og time øvelsen. Den mindst opmærksomme, D, som generelt har et ubændigt behov for at putte plugs i ørerne med musik fra hans iphone, han var i denne øvelse jo nødt til at følge med i, hvad de andre lavede, så han kunne time sin del af forløbet.

Det er det her vekselspil imellem at give de unge mennesker frit spil – med som konsekvens at det bliver en ufokuseret smiden rundt med materialet uden – eller på den anden side at sætte nogle koncentrationskrævende øvelser op, hvor så til gengæld den spontarne medskaben går fløjten. Mit håb er jo, at jeg ved at sætte de her øvelser op kan sætte gang i nogel teanker og ideer hos deltagerne, som de på et senere tidspunkt i forløbet er i stand til at omsætte til nogle forløb, hvor de både har en vis styring og retning og samtidig kan give lidt los og få den lystbetonede side med.

Og hvordan lød der så, det der kom ud af øvelsen? Efter 3 – 4 takes kom der styr på formen, men det klingende resultat blev nok ikke så effektfuldt som de kunne have ønsket. Det findes der dog råd for! Næste gang kan vi arbejde med, hvordan man kan skabe densitet ved at kombinere flere lyde, som vi kan optage i rummet, lægge ind igen, osv, indtil det ønskede niveau af tæthed er nået.

Denne teknik viste jeg iøvrigt til en anden ung mand, som ikke er på et hold der arbejder med lyd.

Jeg bad ham spille noget musik fra hans iphone, og det lagde vi ind i Anthropomorfer og jeg skruede lidt op og ned på nogle knapper og der kom det her ud af det:

Advertisement

One thought on “En huskunstners noter #02”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s